Random fakta #2


Varför skriver jag inte om choklad som första sak!? Nåja.. here it comes.

Ordet choklad har kommit till oss över mexikanskans "chocolate" (skumvatten" som härstammar från Maya-folkets "xocolatl" (bittert vatten) Här uttalades X:et troligen som vårt sje-ljud. Jämför det kyrilliska alfabetets X i ryskan.

Mörk choklad Förutom kakaobänans naturliga beståndsdelar innehåller mörk choklad endast socker samt eventuellt vanilj och sojalecitin. Mörk choklad ska innehålla minst 35% kakaomassa av den sammanlagda vikten för att kunna uppfylla den kvalitetsbeteckningen.

Mjölkchoklad
Vid tillverkning av mjölkchoklad används kondenserad mjölk som har kokats under vakuum tillsammans med socker. Mjölken torkas sedan i vakuumugnar så att torrmjölk bildas. Den tillsäts sedan chokladmassan med ytterligare socker. Färsk mjölk innehåller för mycket vatten för att kunna fungera tillsammans med kakaosmöret så därför används inte färskt mjölk. Karaktären på den ursprungliga chokladmassan förändras när mjölkpulver tillsätts. I gengäld kommer mjölkchokladens karakteristiska delikata, nådot smöriga, sötma fram.

Vit choklad
Vit choklad framställs av kakaosmör, socker, mjölkpulver, vanilj och lecitin. Vi tchoklad innehåller väldigt lite av kakaobönans arom- och färämne. Kakaosmörets ursprung är därför mindre intressant eftersom det är nästan färglöst och bara har en svag arom. Kvaliteten på vit choklad är, till skillnad mot mörk choklad, beroende av långt färre och mindre komplicerade faktorer. Men det är naturligtvis skillnader mellan olika sorters vit choklad. De sämre innehåller för lite dyrbar kakaosmör och känns därför "dammiga" i munnen och många sorter smakar bara vaniljessens.

Förvaring av choklad
Mjölkchoklad kan förvaras i upp till sex månader och mörk choklad i upp till ett år om den förvaras på svalt, torrt ställe. Chokladen får heller inte utsättas för solljus och starka lukter. Bästa temperaturen är mellan 12 -18 grader C. Det är onödigt att förvara choklad i kylskåp och det kan till och med försämra smaken. Om chokladen utsätts för fukt bildas det en vit beläggning. Fukten löser upp en del av sockret på chokladens yta. När fukten avdunstar omkristalliseras sockret men tyvärr i grövre form så att chokladen får en kornig yta. En annan defekt som kan uppstå på färdig choklad är att det bildas "fettrosor". De orsakas av andra kristallformer nära chokladytan. Om den färdiga chokladens temperatur stiger tränger dessa instabila kristaller ut på chokladens yta och skapar små vita blomliknande fläckar. Fettkristallerna är, i motsats till sockerkristallerna, i stort sett bara en utseendefråga och innebär inte någon smakförändring.

(Förvara.. choklad.. sex månader!? Sex minuter kanske annars) HA =D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0